Blogok

2010-es záróbuli

A KIE záróbuli egy szép kis megmozdulás volt június 5-én.
A Nyomkereső (és persze a többi munkaág is ide értendő, vagyis az egész KIE, de mégiscsak ők voltak a meghatározók) évad lezárásának is tekinthető, nagyrészt állatokról szólt, kiemelten a juhokról.
  De volt minden: feladatok (5 állomásos csapatvetélkedő), Ten Sing fellépés, áhítat, szabadidős játék, kézművesség, a végén meg piknik. Összességében 40-50 résztvevő, elég jól betöltöttük az udvart. Az külön bónusz volt, hogy éppen megjelent a Mutató legfrissebb, 8. száma.
Szóval igazán jól sikerült.

Nyitott ajtó - nyári csukása 2010.

Immáron 2. évadát fejezi be a Nyitott Ház munkaág, amely minden hétfőn és szerdán fél három és hat óra között várja a fiatalokat a Keresztyén Ifjúsági Egyesület falain belül. Ping-pong, mini biliárd, tea és kortárs segítők próbálják színesebbé tenni a hétköznapokat. 
Amellett, hogy a házban mindig akad tennivaló, természetesen azt szeretnénk, hogy gimnazisták és középiskolások tömege térjen be hozzánk és mozgalmas élet legyen a házban. Mint Nyitott Házas munkatárs havonta egyszer képzéseken is részt vehettem, ahol segítői oldalunkat fejleszthettük izgalmas és érdekes feladatok, helyzetgyakorlatok során. Sok-sok munka után persze a pihenés sem maradhatott el, azaz jött az évadzáró, májusi alkalom, amely szerencsére egy jó hangulatú szombatot hozott. Történelmi pillanat részesei lehettek azok, akik ott voltak. Felavattuk az oly régóta áhított kerti bútorokat, így kellemes napsütés mellett, de a napernyő alatt élvezhettük ezt a szép tavaszi napot. Egy kis „beugrós” játékot követően szalonnát és virslit sütöttünk, beszélgettünk. Közben kellő időben érkezett a desszert is, méghozzá fagyi formájában. Végül nem is zárhattuk volna szebben a délutánt, mint a csapat kedvenc társasjátékával, a „That's life!”-val, azaz „Ilyen az élet!”-tel, ami szokásos módon véget nem érő ugratásokba és nevetésbe torkollott. 
Ennek az évadnak ugyan lassan vége van, de pár héten keresztül még a házban tevékenykednek a munkatársak. Szeptemberben újult erővel kezdi a szezont a „kemény mag”, amelybe új tagokat várunk, hiszen a frissítés minden jó csapatra ráfér. Márpedig ez egy nagyon jó csapat, aminek Te is tagja lehetsz. Mert minket mindig megtalálsz, ha a Ház ajtaja nyitva áll!

Igazi norvég lendület - NTS Békéscsabán 2010 tavasza

Április 7. és 11. között a Békéscsabai Keresztyén Ifjúsági Egyesület szervezésében - és a Békés Megyei IBSEN Nonprofit Kft. Kulturális Irodája támogatásával - tíz fiatallal érkezett városunkba a Ten Sing Norvégia. Nagy várakozással tekintett az egyesület a szeminárium elé, főként a Ten Sing-csapat, vezetőinkkel Füzesi Judittal és Rébeli-Szabó Zsolttal az élen. Már hetekkel az esemény előtt elkezdődött a szervezés, hiszen mindenki egy lendületes, fiatalos csapatot várt a messzi Norvégiából. Mint új tenszinges, én is izgatottan vettem részt a készülődésben, mert mozgalmas pár nap előtt álltunk. Nem kellett csalódnunk, már az első órákban érezhető volt, hogy nagyszerű időtöltés vár ránk. Érkezésük napját úgynevezett „magyar esttel” zártuk, ahol a közösségi játékok, magyar tánc és dalok mellett az igazi magyar gulyás játszotta a főszerepet, az áhítatot pedig egyik vezetőnk tartotta. A csütörtöki nap már igazán lendületesre sikerült. A Békéscsabai Evangélikus Gimnáziumban sor került a Ten Sing Norvégia első itteni iskolakoncertjére, majd délután két szabadtéri fellépéssel próbálták bemutatni, hogy mi az eredménye annak a munkának, amelyet egy ilyen közösségben végeznek. Kiváló dalokkal, ötletes, fiatalos tánccal és vidám jelenetekkel szórakoztatták azokat, akik meghallgatták a 45 perces műsort. Békéscsabán a Jókai Színház előtti kőszínpadon és Gyulán a Világóránál is szép számmal akadt érdeklődő. Este még az Evangélikus Gimnázium kollégiumában is várt rájuk egy fellépés, ahol szintén nagy szeretettel fogadtak bennünket és norvég vendégeinket. Péntek délelőtt újra az iskolai koncerteké volt a főszerep: a Kemény Gábor Műszaki Szakközépiskola és az Andrássy Gyula Gimnázium diákjai hallgathatták meg a norvég fiatalok rövid előadását. Ezeknek a koncerteknek főként az volt a célja, hogy a diákok megismerkedjenek a Ten Singgel és kedvet kapjanak ahhoz, hogy közösségbe tartozzanak és ehhez hasonló fellépésekre készüljenek. 
A délutánt már dal- és tánctanulással folytattuk, hogy elsajátítsunk valamit abból, amit a Ten Sing Norvégia elhozott kis hazánkba. Szombaton tovább folytatódott a munka: a dalok, a tánc és a dráma mellett betekintést nyerhettünk a norvég Ten Sing működésébe, megtudhattuk a vezetők és a tagok miként tudnak profi együttműködésben dolgozni és élvezetes, tartalmas koncertet összeállítani. Ez a szombati volt az utolsó este, amelyet együtt tölthettünk északi testvéreinkkel, így egy igazi „norvég esten” vehetett részt az, aki velünk töltötte azt a pár órát. Vendégeink norvég hallevest készítettek nekünk, emellett norvég palacsintát is fogyaszthattunk, amelyet vajjal és kristálycukorral kell ízesíteni. Megismerkedtünk a norvég kultúrával, szokásokkal, sőt: pár hasznos kifejezés erejéig a norvég nyelvvel is. Az esti áhítatot ezúttal egy norvég fiatal tartotta. Vasárnap jelen voltunk az evangélikus istentiszteleten, és a KIE-sek kiváló nyelvtudásának köszönhetően élőben tolmácsoltuk Kondor Péter lelkész úr gondolatait. Délután természetesen Ten Sing-próba volt, mint ahogy minden vasárnap 2 órától, ezúttal természetesen norvég együttműködéssel. Búcsúajándékként mindenkinek egy-egy puzzle-t adtunk, amelyen mi, csabai Ten Sing-tagok vagyunk és egy kis plüssmacit, természetesen Ten Sing-pólóban a mi aláírásunkkal.
Mindenesetre emlékezetes napokat töltöttünk együtt ezzel a lendületes északi csapattal, amelyek során sokat játszottunk, nevettünk és persze újabb lökést kaptunk a következő koncertre való készüléshez. Reméljük új tagokat is üdvözölhetünk majd a csapatban ennek a hosszú hétvégének köszönhetően.

2009. november 10. - 18.00 -- Választmányi ülés

Témák: Kávéház, Karácsony,  pályázatok, munkaágak, mindenféle fejlemények. 
Légy aktív formálója életünknek véleményeddel!

2009. november 8-14 -- KIE világimahét

Idén is összejövünk a KIE világimahét alkalmából egy héten keresztül: november 8-14-ig, vasárnaptól- szombatig 18.00 órától a KIE házban. 
A téma: Globális polgárjogot mindenkinek. Az utolsó nap a KIE világbéke nap. 

Verspályázat - csak november 13-ig!

A Békéscsabai Keresztyén Ifjúsági Egyesület és a MUTATÓ újság szerkesztősége verspályázatot hirdet „Kapcsolataink” címmel 20. életévüket be nem töltött középiskolás fiataloknak. Egy pályázó legfeljebb 3 verssel nevezhet, a versforma szabadon választott. A pályázatok beérkezésének határideje: 2009. november 13. péntek 16.00 óra.
Kérjük, hogy minden pályázó postán, nyomtatott példányban küldje el munkáit, az alábbi címre:
Békéscsabai Keresztyén Ifjúsági Egyesület 5600 Békéscsaba, Kinizsi utca 11.

A borítékra írja rá: „Kapcsolataink - verspályázat”
 

2009. október 24. - 14 óra -- Nyomkereső !!MŰSORIDŐ VÁLTOZÁS!!

VÁLTOZOTT AZ IDŐPONT!
Következő nyomkereső foglalkozás október 24-én, 14 órától.
Állatbarátoknak erősen ajánlott!

2009. október 24. - 9 óra -- Nyitott Ház képzés

Eldőlt, 24-én lesz a következő. Munkatársaknak és leendő munkatársaknak.
Még be lehet lehet szállni, ráadásul a szerzett ismeretek, készségek egyesületen kívül, a "normális" életben is használhatóak. És még valami kaja is lesz.
Mi kell még? 

2009. október 20. - 17 óra -- Teoring - az első

Első, kísérleti alkalom. Légy ott a kezdetnél!
Egy új munkaág születésénél lehetsz jelen, és remélhetőleg még jól is érzed magad.
Elsősorban aktív érdeklődők számára - ez nem egy passzív forma.

2009. október 17. - szerkesztőségi ülés

Kiváló, és egyre jobb újságunk következő száma még nem egészen kész, de hamarosan hozzáfogunk. Most még Te is alakíthatod. Ez egy érdekes munka!
Várjuk minden lelkes munkatárs jelentkezését, 17-én 13.30 órától leszünk a KIE-házban.

2009. október 17. - 19 óra -- Norvég beszámoló

Mit láttak, mit csináltak, akik voltak a nyáron Norvégiában? 
Kiderül a beszámolójukból, ami több mint egy előadás.
Gyere el és érezni fogod a fjordokat...               

2009. október 11. - 14 óra -- Ten Sing

 Vasárnap. Úgy tűnik ez lesz a Ten Sing csoport rendszeres időpontja. 14 órától várjuk az érdeklődőket.
Aki jön rendszeres, komoly - de jó hangulatú, szórakoztató munkára készüljön.

2009. október 6. - 16.30 -- Választmányi ülés

 Témák: Kávéház,  pályázatok, munkaágak, mindenféle fejlemények. Légy aktív formálója életünknek véleményeddel!

Nyitott Ház - ismét nyitva!

A szombati operatív megbeszélésen eldőlt:
a Nyitott Ház hétfőn és szerdán 14,30 - 18,00 óráig várja vendégeit. 
Remélhetőleg fejlesztések is lesznek, de addig is lehet pingpongozni, internetezni, teázni, beszélgetni, játszani... 
Ajtónk nyitva áll a 13-20 évesek számára. 
 
 

2009. szeptember 26. - 14 óra -- első Ten Sing találkozó

Szeptember utolsó szombatján alakul meg ismét a Békéscsabai Ten Sing csoport.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk 14h-ra a KIE-házba. Ez egy jó kezdet...

Tartalom átvétel