Igazi norvég lendület - NTS Békéscsabán 2010 tavasza

Április 7. és 11. között a Békéscsabai Keresztyén Ifjúsági Egyesület szervezésében - és a Békés Megyei IBSEN Nonprofit Kft. Kulturális Irodája támogatásával - tíz fiatallal érkezett városunkba a Ten Sing Norvégia. Nagy várakozással tekintett az egyesület a szeminárium elé, főként a Ten Sing-csapat, vezetőinkkel Füzesi Judittal és Rébeli-Szabó Zsolttal az élen. Már hetekkel az esemény előtt elkezdődött a szervezés, hiszen mindenki egy lendületes, fiatalos csapatot várt a messzi Norvégiából. Mint új tenszinges, én is izgatottan vettem részt a készülődésben, mert mozgalmas pár nap előtt álltunk. Nem kellett csalódnunk, már az első órákban érezhető volt, hogy nagyszerű időtöltés vár ránk. Érkezésük napját úgynevezett „magyar esttel” zártuk, ahol a közösségi játékok, magyar tánc és dalok mellett az igazi magyar gulyás játszotta a főszerepet, az áhítatot pedig egyik vezetőnk tartotta. A csütörtöki nap már igazán lendületesre sikerült. A Békéscsabai Evangélikus Gimnáziumban sor került a Ten Sing Norvégia első itteni iskolakoncertjére, majd délután két szabadtéri fellépéssel próbálták bemutatni, hogy mi az eredménye annak a munkának, amelyet egy ilyen közösségben végeznek. Kiváló dalokkal, ötletes, fiatalos tánccal és vidám jelenetekkel szórakoztatták azokat, akik meghallgatták a 45 perces műsort. Békéscsabán a Jókai Színház előtti kőszínpadon és Gyulán a Világóránál is szép számmal akadt érdeklődő. Este még az Evangélikus Gimnázium kollégiumában is várt rájuk egy fellépés, ahol szintén nagy szeretettel fogadtak bennünket és norvég vendégeinket. Péntek délelőtt újra az iskolai koncerteké volt a főszerep: a Kemény Gábor Műszaki Szakközépiskola és az Andrássy Gyula Gimnázium diákjai hallgathatták meg a norvég fiatalok rövid előadását. Ezeknek a koncerteknek főként az volt a célja, hogy a diákok megismerkedjenek a Ten Singgel és kedvet kapjanak ahhoz, hogy közösségbe tartozzanak és ehhez hasonló fellépésekre készüljenek. 
A délutánt már dal- és tánctanulással folytattuk, hogy elsajátítsunk valamit abból, amit a Ten Sing Norvégia elhozott kis hazánkba. Szombaton tovább folytatódott a munka: a dalok, a tánc és a dráma mellett betekintést nyerhettünk a norvég Ten Sing működésébe, megtudhattuk a vezetők és a tagok miként tudnak profi együttműködésben dolgozni és élvezetes, tartalmas koncertet összeállítani. Ez a szombati volt az utolsó este, amelyet együtt tölthettünk északi testvéreinkkel, így egy igazi „norvég esten” vehetett részt az, aki velünk töltötte azt a pár órát. Vendégeink norvég hallevest készítettek nekünk, emellett norvég palacsintát is fogyaszthattunk, amelyet vajjal és kristálycukorral kell ízesíteni. Megismerkedtünk a norvég kultúrával, szokásokkal, sőt: pár hasznos kifejezés erejéig a norvég nyelvvel is. Az esti áhítatot ezúttal egy norvég fiatal tartotta. Vasárnap jelen voltunk az evangélikus istentiszteleten, és a KIE-sek kiváló nyelvtudásának köszönhetően élőben tolmácsoltuk Kondor Péter lelkész úr gondolatait. Délután természetesen Ten Sing-próba volt, mint ahogy minden vasárnap 2 órától, ezúttal természetesen norvég együttműködéssel. Búcsúajándékként mindenkinek egy-egy puzzle-t adtunk, amelyen mi, csabai Ten Sing-tagok vagyunk és egy kis plüssmacit, természetesen Ten Sing-pólóban a mi aláírásunkkal.
Mindenesetre emlékezetes napokat töltöttünk együtt ezzel a lendületes északi csapattal, amelyek során sokat játszottunk, nevettünk és persze újabb lökést kaptunk a következő koncertre való készüléshez. Reméljük új tagokat is üdvözölhetünk majd a csapatban ennek a hosszú hétvégének köszönhetően.