segít6

Folytatjuk. Merthogy alig kezdtük volna el, máris csökkentenünk kellett a kapcsolatainkat. Most folytatjuk, óvatosan és körültekintéssel, maszkban és lehetőleg szabad levegőn.
A hozzátartozókkal kezdenénk, hozzátartozónak lenni nagyon sok kérdést és nehézséget vet fel. Mennyiben és hogy tudok segíteni a függőnek? Mi lesz az én életemmel? Lelkiismereti és becsületbeli dilemmák, kiszolgáltatottság, zsarolások, ígéretek, szégyenkezés, harag – és még annyi minden kavarog bennünk.
Segíthet, ha tudjuk mások, hasonló helyzetben levők hogy vannak ezzel. Esetleg mit érdemes és mit kevésbé. Tanulhatunk egymástól, taníthatjuk egymást, megoszthatjuk tapasztalatainkat – vagy egyszerűen együtt vagyunk. Ennek is van jelentősége...

- - - 

Segítségre szorulunk. Mindannyian. 
Ezt felismerve a Békéscsabai KIE megalakította a segít6 csoportot. Hogy segíthassunk, azaz segítsünk és hassunk, ráadásul feltételes módban. Hiszen ez önkéntes, egy lehetőség. 

Aktuálisan két szolgáltatásunk van, egy függőknek és egy hozzátartozóknak.

 

A Függőhíd egy motivációs csoport azoknak, akik le akarnak állni vagy továbbra is meg akarnak maradni a „szárazságban”. Minden elhatározás nehéz, a függőségektől való függetlenedés pedig kifejezetten embert próbáló és szinte folyamatos odafigyelést, erőfeszítést igénylő feladat. Amiben sokat segíthet, ha nem vagyunk egyedül, tudjuk, hogy mások is ezzel küzdenek és támogatjuk egymást ezen az úton. 
Egy kör, ahol nyíltan beszélhetünk függőségeinkről, nehézségeinkről, dilemmáinkról, kudarcainkról – és sikereinkről, mert azok is vannak. 
Egy függőhíd labilis, nem baj, ha figyelünk egymásra, tartjuk egymást. Akkor már nem annyira szédítő. 

Az Érintett pedig egy hozzátartozói csoport, hiszen a függőség érinti a függők gyermekeit, szüleit, párjait, rokonait, barátait, munkatársait…  
Többségük segíteni akar, már csak azért is, mert a szenvedélybetegek közvetlenül hatnak környezetükre – szóval maguknak is, az ő helyzetük is javul ez által. Hiszen nincsenek könnyű helyzetben.
De miként lehet úgy segíteni, hogy az el is jusson valami eredményig? Mi van a szemrehányás, számonkérés, fenyegetés, eltussolás és egyebek után? Milyen eszközök vannak még, mit tehetnek egyáltalán a hozzátartozók? 
Leginkább egymástól tanulhatunk, együtt érthetjük meg a helyzeteinket. 

A két csoport hétfőként 16:30-tól felváltva érhető el: páros héten a Függőhíd, páratlan héten az Érintett. Mindenkit szeretettel várunk!