Szerkesztési tippek

beviteli formák:
 • Szűrt HTML:
  • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>

   A webhelyen engedélyezett a HTML formátumú tartalom bevitele. Bár a HTML nyelv megtanulása túl nagy feladatnak tűnhet, néhány egyszerű jelölő alkalmazását könnyű elsajátítani. Ez a táblázat a webhelyen használható HTML jelölőket mutatja be.

   További információ a W3C HTML Specifications c. oldalán olvasható, vagy az interneten fellelhető HTML nyelvvel foglalkozó webhelyeken, amelyeket a keresők segítségével találhatunk meg.

   Jelölő leírásaBeírandóEredmény
   A linkek más webhelyekre mutató kattintható hivatkozások.<a href="http://www.kie.hu/bekescsaba">Békéscsabai KIE</a>Békéscsabai KIE
   Kiemelt<em>Kiemelt</em>Kiemelt
   Fontos<strong>Fontos</strong>Fontos
   Idézett<cite>Idézett</cite>Idézett
   Program forráskódját tartalmazó szöveg<code>Kód</code>Kód
   Számozatlan felsorolás – a lista elemeit a <li> jelölővel kell megadni<ul> <li>Első listaelem</li> <li>Második listaelem</li> </ul>
   • Első listaelem
   • Második listaelem
   Számozott felsorolás – a lista elemeit a <li> jelölővel kell megadni<ol> <li>Első listaelem</li> <li>Második listaelem</li> </ol>
   1. Első listaelem
   2. Második listaelem
   A definíciós listákat a <dl> jelölővel kell létrehozni. Az elemen belül <dt> kód jelzi a definiált kifejezést, a <dd> pedig a definíciót.<dl> <dt>Első kifejezés</dt> <dd>Első definíció</dd> <dt>Második kifejezés</dt> <dd>Második definíció</dd> </dl>
   Első kifejezés
   Első definíció
   Második kifejezés
   Második definíció

   A legtöbb speciális karakter gond nélkül beírható.

   Ha a karakterek rosszul jelennek meg, célszerű HTML karakterentitásokat alkalmazni – például az & karakter jelölése a következő módon történik: &amp;. A karakterentitások teljes listája a HTML szabvány vonatkozó oldalán található. Néhány fontosabb karakterentitás:

   Karakter leírásaBeírandóEredmény
   És jel&amp;&
   Nagyobb jel&gt;>
   Kisebb jel&lt;<
   Idézőjel&quot;"
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer felismeri, a megjelenítésükhöz szükséges <br /> sortörés, <p> bekezdésnyitó és </p> bekezdészáró címkéket automatikusan beilleszti a szövegbe. Ha a bekezdések nem jelennek meg helyesen, a szövegbe illesztett üres sorok megoldják a problémát.
  • Saját PHP kód használata

   Egyedi PHP kód ágyazható be bizonyos weboldal tartalom típusokba, ideértve a beküldéseket és a blokkokat is. Ugyan a tartalmakba vagy blokkokba beágyazott PHP kód erőteljes és rugalmas lehetőség, amikor egy megbízható felhasználó alkalmazza jó PHP tudással, de fontos és veszélyes biztonsági kockázat jelent a helytelen használat.

   Ezért az, aki nem járatos a PHP, az SQL és a működtető motor használatában az jobban teszi, ha mellőzi a PHP kódok használatát. Kísérletezés a PHP-val az adatbázis sérüléséhez, a webhely működésképtelenségéhez, vagy jelentős biztonsági veszélyekhez vezethet.

   Megjegyzések:

   • Érdemes duplán ellenőrizni minden sor szintaktikáját és logikáját mentés előtt.
   • Kifejezéseket korrektül le kell zárni pontosvesszővel.
   • Használhatók globális változók is a PHP kódban érdemes ezek tartalmát változatlanul hagyni a kód végrehajtását követően.
   • register_globals beállítást kikapcsolatnak kell feltételezni. Amennyiben űrlapok használata szükséges, úgy érdemes tanulmányozni a Drupal Form API függvényeit.
   • print, mind a return parancsok használhatóak a tartalom megjelenítéséhez.
   • A PHP kód éles webhelyre telepítése előtt, a fejlesztéshez és a teszteléshez különálló teszt kódot és próbaadatbázist érdemes használni.
   • Inkább érdemes az egyedi PHP kódot egy webhelyhez kapcsolódó modulba, vagy a template.php fájlba helyezni, mint közvetlenül a tartalomba, vagy blokkba tenni.
   • Jó tudni, hogy a beágyazott PHP kód képességét a PHP Filter modul adja. Amennyiben a modul tiltott, vagy törölt a blokk vagy közzététel tartalmaként a PHP fog megjelenni, ahelyett hogy a végrehajtás eredménye.

   Egy egyszerű példa: „Üdvözlő” blokk készítése, amely köszönti a látogatót egy egyszerű szöveggel.

   • Adjunk egy egyedi blokkot a weboldalhoz, „Üdvözlet” címmel. A beviteli formát „PHP code”-ra kell állítani (vagy bármely más olyan formára, amely támogatja a PHP bevitelt) és adjuk hozzá a blokk törzséhez az alábbiakat:

    print t('Légy üdvözölve, látogató! Köszönjük a látogatást!');
    
   • A felhasználó nevének megjelenítéséhez inkább ez használható:

    global $user;
    if ($user->uid) {
     print t('Welcome @name! Thank you for visiting.', array('@name' => $user->name));
    }
    else {
     print t('Welcome visitor! Thank you for visiting.');
    }
    

   A Drupal.org-ról elérhető néhány minta PHP kód, de bárki írhat saját kódokat a PHP nyelv és a Drupal rendszer működésének ismeretében.

 • Teljes HTML:
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer felismeri, a megjelenítésükhöz szükséges <br /> sortörés, <p> bekezdésnyitó és </p> bekezdészáró címkéket automatikusan beilleszti a szövegbe. Ha a bekezdések nem jelennek meg helyesen, a szövegbe illesztett üres sorok megoldják a problémát.
  • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.