figyel6 - egy kezdeményezés

 

figyel6 a segít6 csoport kezdeményezése. 

 

Aktuálisan éppen elzárkózunk és leépülnek kapcsolataink. A személyesség egyre inkább online és távolsági lesz, ami még jobban elbizonytalanít és magányossá tesz. Ezt ki hogy bírja, személyiségtől és helyzettől is függhet.
A figye6 egy nagyon egyszerű kezdeményezés: mindenki naponta egyszer tartson kapcsolatot 5 másik emberrel. Így alakul ki egy figyel6 hálószem. Akik rendszeresen kapcsolatot tartanak, odafigyelnek egymásra.

Hogy válasszunk magunknak öt embert?

Lehetőleg ne a legszorosabb ismerősöket keresünk, velük egyébként is kommunikálunk. A mi körünk tagjai pedig szintén keressenek maguk mellé öt embert, így mindenki két – és lehetőleg pontosan két – körnek is a tagja. Így egy harmadik köri megkeresés visszautasítandó – ennyi kapcsolat már bizonnyal megtart.

Mit csináljunk?

Kommunikáljunk. Rendszeresen. Javasolt naponta egyszer, szóban vagy írásban. A szó személyesebb, az írás maradandóbb – ismét elő lehet venni. Ajánlott mindössze három kérdésre koncentrálni – hisz nem a parttalan és időigényes beszélgetés a cél, annak máshol lehet helye –, az aktuális helyzetre, arra, ami rossz történt és arra, ami jó történt. 
Egymás aktuális helyzete lényeges lehet, hisz valaki segítségre szorulhat, szüksége lehet támogatásra, nem feltétlenül fizikailag vagy anyagilag. Jó képben lenni, naprakészen,ekkora körben talán még megy.
Rossz dolgok meg mindig történnek, ki kell ezeket mondani, észre kell venni, meg kell látni. Ha szembe nézünk velük, akár csak egy félelemmel, rossz történéssel, konfliktussal vagy bármivel – máris konkrétabb és kezelhetőbb. Legalább kimondtuk.
Jó dolgok is történnek, ezeket is észre kell venni. Kisebbek, nagyobbak. Lehet, hogy egyből eszünkbe jutnak, máskor komolyan gondolkodnunk kell. De bizonnyal minden  nap, van valami jó.

Mikor és hogyan?

Megállapodás szerint naponta, kétnaponta. Lehetőleg azonos időpont körül, a rendszeresség megtart a parttalannak tűnő időben, de a feszített dolgaink közé is úgy könnyebb beilleszteni. Egy hívással röviden beszélhetünk, vagy egy megosztott online dokumentum is jó lehet – minden napra mindenki beírja a sajátját és utána új nap kezdődik. A dokumentálás előnye, hogy visszanézhető, tanulságos lehet távolabbi időből visszatekinteni, hogy is voltunk anno.

Praktikum

Egy Facebook keretet – figyel6 nevű – lehet a profilképünkre helyezni, amivel jelezzük, hogy már tagja vagyunk egy hálószemnek – ezzel megelőzzük a további felkéréseket és reklámozzuk is a kezdeményezést.